En färre, snart …

… får vi hoppas på.

Demokratiindex 2007, som the Economist har satt ihop, rubricerar – av 167 länder som undersökts – 55 länder som kan räknas som auktoritära. Nordkorea fick en inte helt överraskande jumboplacering (och Sverige ligger först på listan tätt följd av övriga nordiska länder). Idag klev ett överromantiserat auktoritärt skägg ned från tronen i det enda – enligt index – auktoritära landet på det västra halvklotet. De flesta hälsar detta i hoppfulla ordalag i den spanska pressen, så gör även den svenska dagspressens kommentatorer.

På the Economist’s lista är det tio länder på en hålla-koll-lista. Nio har pessimistisk prognos; en enda (Hong Kong) hoppas the Economist ska klättra i statistiken. Men nu finns det förstås hopp om att Kuba (idag på 124:e plats) skall kunna gå en friare framtid till mötes.

Demokrati, offentligt genomlyslighet, fri press, levande politiskt klimat, yttrandefrihet och andra direkt politiska aspekter av ett gott liv är det som Economist tar upp. Viktigt nog, men det finns förstås mer. Jag vill se en lista på länder sorterad efter

  • Tolerans för konstighet. Hur excentrisk får man vara?
  • Social rörlighet. Hur många obemedlade klättrar i rullorna?
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: