Lärare ur eliten, ja tack!

En insändare i boulevardpressen beklagar sig över den senaste stats-TV-producerade dokusåpan. Med rätta, såvitt jag kan bedöma, kritiserar skribenten, själv lärare, den kvasipedagogiska TV-serien ”Klass 9a” för sina orealistiska utgångspunkter och varnar för att dra för långtgående slutsatser av det ovetenskapliga experimentet serien grundar sig i. Så långt inte så intressant.

Sen skriver han

”Lärarna ska rekryteras ur eliten”, lyder rubriken på en ledare i SvD den 17 februari. Vilka signaler till samhället skickar ett sådant tänkande?

Eller vill vi ha ett samhälle som tillåter människor att misslyckas, men som gärna citerar Samuel Beckett: ”…det spelar ingen roll. Försök igen! Misslyckas igen! Misslyckas bättre!”

Vilka signaler? Jo tack, alldeles utmärkta. Som trebarnsfar måste jag understryka att lärarrollen inte är till för att tillåta lärare misslyckas utan för att befordra glada barn bli visa vuxna.

Ge lärarna förtroende att lägga upp undervisningen efter eget huvud, utan alltför många pekpinnar från politiker och tjänstemän! Låt tusen blommor blomma i skolornas klassrum!

Där har vi den sanna elitismen! Så lärare ska få hållas i fred? Nä, inga tusen blommor, tack. Jag kan säkert hitta på många tusen ogräsväxter som skribenten inte skulle vilja se rota sig i klassrummen och de elever han sett passera förbi.

Skolan är för barnen, inte för lärarna.

One Response to Lärare ur eliten, ja tack!

  1. Stojan skriver:

    Det visar sig som oftast att den med mest kunskap om ett yrke är den som inte jobbar med det.

    Fram för mer utbildade pedagoger med arbetslivserfarenhet. Inte sådana som kommer direkt från gymnasiet och sätter sig på lärarutbildningen. Då kanske vi kan få de lärare vi egentligen behöver, det vill säga sådana som kan motivera eleverna och också relatera det de lär sig till verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: