Förändring, degradering och sitt still i båten.

Asplund

”Helhetsmiljön blir så pass förändrad att ett genomförande vore förödande för upplevelsen av Asplunds verk.” skriver ett antal av etablissemangets företrädare i en insändare i dagspressen apropå det för tillfället liggande förslaget till ny biblioteksbyggnad att komplettera den nuvarande i Vasastan i Stockholm. Andra kodord som används i skriften är ”den oförvanskade miljön” och ”bevara” och ”k-märkt”.

Stockholm lider ännu av baksmälla efter cityomdaningen på sexti-sjuttitalen. Monumentala projekt vinner inga vänner varken bland invånare eller förståsigpåare, vare sig det handlar om hotell, butiker, museer eller bostäder: det är lättare att uppmanna borgerligheten i staden att hänga lakan ur sina fönster för att bevara än att få dem kräva nytt.

Utan att försvara det föreliggande förslaget så är tanken på att stoppa tillbyggnaden för att rädda sidoannexen både gullig och retlig. En stad som enbart växer via pastischer och aldrig spänner sin båge är snart inte värd att bevara alls.

Undertecknarnas råd till staden här är att helt frångå tanken på att bygga till och istället bygga någonting annat någon annanstans. Där kan man snacka om att degradera Asplunds huvudbibliotek! Men den kanske kan användas som konferenscenter?

Orfeus

Taggar på bloggar.se:, , , ,,, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: