Krångligt, men inte lögn, då?

Dagspressen rapporterar både här, här och där att Livsmedelsverket kommer dra tillbaka sina tidigare råd till ammande mödrar om att inte dricka vin. (Öl nämns inte i råden.) Tidigare har verket skrivit att mammor inte bör dricka alkoholhaltiga drycker eftersom alkohol ”går över i bröstmjölken och kan påverka ditt barn”. Den första satsen är sann, men den andra är osann. Det är så försvinnande mängder det handlar om att bröstmjölk alltid kan betraktas som alkoholfri. Det har alltid alla vetat. Så det är bra att Livsmedelsverket ändrat på sina skrämselråd.

Det är obehagligt att betrakta språkbruket i den gamla broschyren. Den som skrivit texten vet mycket väl att det är små mängder men har mörkat det med sin formulering. Det är slugt nog att lura många läsare, men oärligt.

Det otäcka med det felaktiga rådet har inte varit att det hindrat en del mödrar från att dricka. Det är inte nån större skada skedd. De kan dricka lite mer senare. Det är att många av dem som druckit vin under amningen gjort det med dåligt samvete, som om de misslyckats med en föresats; det är att många som dricker därigenom också tar avstånd från alla råd, goda som dåliga; det är att råden riktar sig till de ängsliga och lydiga och struntar i dem som egentligen behöver hjälpas, dem med riktiga svårigheter att ta hand om sitt barn – struntar i dem som inte tar till sig Livsmedelverkets broschyer. Samtidigt som den lögnaktiga skribenten kan sova gott efter att ha räknat på hur många mammor som helt slutat dricka vin under amningen.

Så lite klädsam ödmjukhet kunde kanske Livsmedelsverkets rådgivare visa nu?

Nä. Och vi har fått höra att många av råden upplevs som krångliga att följa. Det fanns ett behov av att modernisera dem, säger Annica Sohlström, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket, till TT.

Felen med råden var alltså att de var krångliga och omodernt uttryckta, inte att de var felaktiga. Skäms, Sohlström!

Taggar på bloggar.se:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: