Liberalism och hundvisslor

Folkpartiet presenterar en efterlängtad rapport om invandring. Den ger en problembeskrivning, förtjänstfullt kulturneutralt skriven, för brister i hittillsvarande mottagningsrutiner och föreslår ett antal åtgärder, de flesta vettiga. Dagspressen rapporterar både här och där om saken.

Men i rapporten saknas en beskrivning av vilka det hela är tänkt ska gälla? Är det flyktingar eller invandrare vi talar om? När kommer det konkreta förslaget på att släppa in folk i landet igen? Med stängda gränser lär det inte vara så många att ta hand om direkt. Om inte folkpartiet samtidigt berättar att det handlar om nya svenskar och många nya svenskar är rapporten bara hundvisslepolitik till dem som vill stänga gränserna.

Passligt nog tog regeringen omedelbart avstånd från socialdemokratins återtagna tankar om att se till att folk inte känner sig alltför inbjudna till Sverige. Regeringen får stöd från dagspressens ledarsida. Om bara regering och dess ledarsidor håller fast vid den reflexen så går det nog bra.

En kravfylld åtgärdslista med blinkningar åt kulturkonservatismen måste balanseras med en liberal åtgärdslista och slopade gränsbommar. Annars är det inte mycket bevänt med liberalismen.

Taggar på bloggar.se:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: