Medelvärdet lurar ledarskribenten

I ett resonemang om pensionåldern skriver idag dagspressen på sin ledarsida: ”I början av 1900-talet kunde en nyfödd flicka i genomsnitt väntas leva i 57 år. I dag kan hon statistiskt sett räkna med 83 år. Medicinska framsteg lär höja medellivslängden ytterligare några år de närmaste årtiondena.”

Argumentet som framförs av ledarsidans tänkare är att eftersom vi är arbetsföra längre än förut måste pensionåldern höjas. Det kan vara en rimlig slutsats på det stora hela. Eller kanske inte. Men inte är medelåldern ett argument vare sig åt det ena eller det andra hållet.

Redan i gamla testamentet står ”Sjuttio år varar vårt liv, åttio, om krafterna står bi.” (Ps 90:10) och så är det fortfarande, mer eller mindre. Läkarvetenskapen har gjort mycket för oss – de sjuttio-åttio åren vi har utmätta för oss är mycket drägligare än de var blott för ett hundratal år sedan. Men att medelåldern ökat har mycket lite att göra med åldern på våra äldsta – den är i stort sett lika sedan psaltartexten formulerades.

Det som gör skillnad för medelåldern är att barnadödligheten är i det närmaste utraderad. Inte dog folk i femtiårsåldern för ett hundratal år sedan! Titta på era släktträd, ledarskribenter, hörni! Däremot hittar ni nog flera som dog i ettårsåldern än idag. Det är därför medellivslängden ökat.

Hur fortsätter då psaltartexten? ”De flyende åren är möda och slit, snart är allt förbi, och vi är borta.” Så har det varit sen bondesamhället tog över från jägarsamhällena. Det är nog det vi ska ändra på i första hand – att vi inte ska behöva möda och slit för att överleva. Har vi jobb som vi trivs med har vi nog inte så bråttom att bli avpolletterade som pensionärer.

Och under våra drägliga och förhoppningsvis mindre mödo- och slitsamma år ska vi alltid komma ihåg att skapa medelvärden förstör mycket information och lätt lurar den tankspridda läsaren.

Taggar på bloggar.se:, , ,

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: