Den som redan söker under lyktstolpen

Dagspressen skriver (äntligen!) både på ledarsida och nyhetsplats om riskerna med nästa veckas integritetsomröstning. Betecknande nog är det synpunkter från storföretagen som får plats på förstasidan; principiella argument går att hitta i det finstilta på sidan fyra.

kista, lyktstolpe, dimma

Lagen som den ser ut idag kommer ha flera funktioner. Lagen berättigar för FRA att göra det de redan i viss mån gör i lönndom. Lagen bekräftar deras vilja att känna sig aktiva, som om de redan gör något i kampen mot ondska och illdåd. Lagen kommer fylla FRAs källarförråd med överskottsinformation. Och i något enstaka fall kan FRA finna fog för att misstänka någon för samröre med några andra. Det behöver nämligen inte FRA ha nu för att börja ånga upp breven, inte som lagen är skriven idag.

I stora drag uppmärksammar dagspressen just det.

Men lagen kommer inte ha värst stor kraft att fånga några särskilt fula fiskar. För den som planerar terroristdåd eller dåd mot samhället kommer inte ha svårt att kringgå den här övervakningen – och till en kostnad av att skapa misstro mellan sitt offentliga myndighetsarbete och sina medborgare och uppdragsgivare.

Vill regeringen uppmuntra FRA i jobbet kanske det finns något annat den kan köpa dit?

Annons

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: