Är svenska inte ett språk?

Skolministern avvisar med en fnysning tanken att elever ska få meritpoäng för att kunna flera språk inför ansökan till högskolan.

Idag rapporteras i dagspressen om lärarutbildningsutredningen. Där bland mycket annat finns förslaget att elever med ett annat modersmål än svenska ska premieras för det faktum att de därmed har ett försteg (ett försteg som givetvis inte är gratis utan som krävt ansträngingar som till exempel skolministern aldrig har behövt göra) genom meritpoäng. Den poängen skulle avspegla det faktum att eleven i fråga på den tid andra lärt sig sitt modersmål svenska både lärt sig svenska och sitt andra modersmål. Men Björklund svarar brevledes till dagspressens rapportör: ”meritpoäng är till för att få fler elever att välja att lära sig ännu ett språk. Att lära sig sitt eget modersmål bättre, vare sig det är svenska eller något annat språk, ger därför inte meritpoäng.”

Ingen språkmerit för att lära sig svenska?

Pfft.

Andra bloggare har säkert också åsikter om , ,

4 Responses to Är svenska inte ett språk?

 1. Viuh skriver:

  Språk som språk, tycker man ju. Kolla här: någon som är okunnig och stolt över det: ”Innan jag läste att wolof är ett språk trodde jag det var en ljudillustration av något.” Men som ändå tycker att hans kommentar är värd dom elektroner och tid som slösats bort på den.

 2. Micke skriver:

  Jäpp, det var jag som skrev det där om wolof…
  Jag skiter i elektronerna och tiden – men hur mycket skattepengar är det som går, både till denna hemspråksundervisning och jakt på lärare m.m.? Anser någon förälder att ens barn ska ha ‘hemspråksundervisning’ må de tillhandahålla den själva eller bekosta den.
  Jag finner, som svensk skattebetalare, ingen anledning till att bekosta utbildning i wolof för att någon ska kunna kommunicera med släkt och vänner i hemlandet, vilket det nu är.

 3. Micke skriver:

  Funderade lite till: ”Okunnig och stolt”, tja, det vore för det första trevligt att svara på sakliga kommentarer/argument än att bli klassificerad. Som jag skriver har jag arbetat ett antal år i Tyskland, och då vore kul med en saklig kommentar av någon som är ”kunnig” i ämnet ehuru skattepengar ska förvaltas och till vad. Som jag skrev, jag har ingen lust att betala ett jäkla öre för att invandrare ska hålla sina exotiska språk vid liv i detta land.
  Stolt…näe. Inte längre…finns inget att vara stolt över.

 4. Daniel skriver:

  Känns som jag har skrivit det här på varenda blogg som finns de senaste dagarna, men det finns gott om forskning som tyder på att det är nyttigt för så väl övrig skolgång som svenskinlärningen att få stöd med sitt förstaspråk också. Det har kortfattat att göra med förmågan att greppa abstrakta och komplicerade resonemang. Det kräver ett välutvecklat språk, vilket svenskan i sig sällan är för en nyanledd elev med annat språk).

  Det logiska resonemanget blir då att vi gör de invandrade eleverna en stor otjänst om vi INTE erbjuder dem modersmålsundervisning, och därmed hämmar deras svenska skolgång jämfört med deras infödda kamrater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: