Bevara vad?

denna text ursprungligen publicerad på ”Bevara Internet”-bloggen.

Det är helt tvärtom. Bevara? Just när det roliga börjar?

Även en dag som idag när stämningen bland nätanvändarna pendlar mellan mulen och trotsig (idag meddelades dom i första instans i fildelningsrättegången mot Pirate Bay – en rättegång som deltagarna själva kallar för en medieteater och som de själva är villiga deltagare i) är en dag till när det roliga fortsätter börja.

Jag har haft tillgång till nätet sedan tidiga åttitalet. Det var spännande redan då. Det hände nya saker när vi började kunna kommunicera fritt om självvalda ämnen, utan redaktionella mellanhänder, över alla sociala, ekonomiska och kulturella gränser. Nåja, vi var alla tekniker, mer eller mindre, och akademiskt orienterade sådana, men ändå. Vi fick välja vilka konventioner från de vanliga salongerna och samtalen vi tog med oss till nätet och vilka vi ville göra oss av med. Vi fick veta saker ingen annan visste, vi kunde diskutera saker ingen annan talade om där vi råkade befinna oss. Vi gratulerade oss själva för den nya mark vi bröt och tävlade i att formulera optimistiska framtidsvyer.

Så är det fortfarande. Och bättre blir det hela tiden. Internet håller på att uppfylla en del av de löften vi som teknikfrälsta ställde ut åt oss själva för länge sedan. “Ni är alla del i min hjärna”, bättre går det inte att säga! Faktum är att nätet nu håller på att uppfylla en del av de löften som skriften som teknologi ställde ut åt mänskligheten något tusental år sedan. Nu börjar det likna något – vi är verkligen losskopplade från tid och rum, utan att kedjas till fysiska artefakter vars exemplarframställning och distribution är en flaskhals och ett hinder.

Men tillbaka till rubriken. Bevara?! Bevara vad? Hela poängen med den nya kommunikationskanalen är ju inte bevarande utan kreativ destruktion. Gamla utbildningsinstitutioner byggda på sekventiell skedmatning av informationsmässiga spädbarn, gamla auktoriteter, hierarkier och samhällsklasser baserade på innehav av information, mediesystem baserade på skalbarhet, affärsmodeller baserade på brist kommer alla pysa ihop lagom långsamt, inte genom att ersättas av nya utan för att flerfaldigas, breddas och stärkas. Detaljerade förutsägelser kommer att slå fel, (jag har själv gjort många i efterskott bisarra utfästelser) men den generella trenden ser ut som den gör.

Och därmed blir de illa utförda politiska regleringar som statsapparater och affärsidkare försöker införa just nu inte hållbara. De kommer vara glömda – de har redan sin framtid bakom sig. Det otäckaste som kan hända vore om stabilitetsstödjande lagstiftning och stora fysiska system samverkar för att hindra innovation och förändring. Så har skett i trafiksystem och i energisystem – men i informationsteknologin är inte de fysiska investeringarna lika tvingande och de är lätta att kringgå med nya tekniska framgångar.

Lika lite som PUL har spelat någon större roll för att stävja internetanvändning (strikt tillämpat skulle det ha gjort det) kommer IPRED eller FRA-lagen, Pirate Bay-rättegången eller Telekompaket ha stora konsekvenser för det internet vi använder. Lokalt i tiden, lokalt i vissa jurisdiktioner, lokalt för vissa individer kommer effekterna vara beklagliga. Mest för att den offentliga apparaten som borde kunna ha bättre saker på agendan riskerar distraheras från att försöka formulera beständiga regleringar och tillämpningsföreskrifter. På sikt spelar de ingen roll.

Det sorgligaste för oss som lever av och för allt snabbare accelerande teknikframsteg är att framtiden fortsatt är långt borta. Livets förgänglighet är fortsatt en förolämpning för oss. Det finns många saker jag förutsett som jag aldrig kommer få se i verkligheten. Några för att jag har fel, några för att min framtid är kortare än nätets.

De som bromsar har fel. Här ska varken bevaras eller rullas tillbaka. Här ska accelereras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: