Försvara svenskan genom att undertrycka engelskan?

Idag skriver några av det svenskspråkiga kulturetablissemangets viktigaste högdjur en debattartikel om tidigare språkundervisning i skolan: engelska, är det föreslaget, skulle göras obligatoriskt redan från första klass. (Ett stort antal om inte ett flertal skolor har redan engelska från första klass – förslaget skulle göra det obligatoriskt.)

Hm. Samtidigt som denna jag inte annat kan än hålla med om att engelskans status är för hög förstår jag inte varför inte barn skulle få undervisning i ett ämne de verkligen vill lära sig. Engelskan är en av de populäraste skolämnena! Att inte utnyttja barnens vilja lära sig nytt vore väl dumt?

”Om tidig inlärning vore utslagsgivande, borde naturligtvis engelska göras obligatoriskt i förskolan. Men inlärningen av ett främmande språk fungerar bäst, om den sker med grund i modersmålet (eller det starkaste språket).” skriver språkförsvarskåren. Tror de inte att undervisningen har någon funktion de första åren? Eller att den rentav är skadlig? Om våra barn har dålig språklig självkänsla – ska den stärkas genom att engelskan väntas med?

Poängen är väl att det kanske inte är så att språk behöver göras till just ”främmande” som introduceras separat så småningom. Engelskan är så närvarande idag att undervisning i ämnet från skolans sida måste göras väldigt annorlunda än mer exotiska språk – sådana som tyska och spanska, t ex!

One Response to Försvara svenskan genom att undertrycka engelskan?

 1. Helena von Schantz skriver:

  Hej kära landsman, landsmaninna!
  Jag håller med om allt du skriver. Motivation och variation är de två huvudnycklarna till inlärning. Därför måste skolan ta tillvara den motivation som finns och erbjuda variation. Dessutom hjälper engelskan svenskan. En unge som kan litet engelska börjar snabbt titta på engelska program och läsa textremsan: landets kanske bästa svensklärare. :)
  Nu talar jag litet i egen sak då jag är en av upphovskvinnorna till motionen. Om du är intresserad kan du läsa mer i mina artiklar.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3825653.svd
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/21/satsa-pa-engelskan-svenskans-skull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: