SL makes me want to take drugs

Ett par fackliga företrädare har talat med avkomman i skolans regi. Det är ett återkommande problem att ungdomarna sneddar över spåret istället för att ta tunneln som de ska.

Det är bra att ungdomarna får höra att det är farligt att bete sig dumt. (En av mina skolkamrater dog av att försöka åka mellan vagnarna i tunnelbanan). Det behövs inga överdrifter för att övertyga om sådana faror.

Men samtalet fortsätter vidare förbi det där med att man ska ta tunneln. Informationsinsatsen handlar också om förstörelse och vandalism. Det är bra att det sägs ifrån om att det inte är acceptabelt att ta sönder gemensam egendom eller andra egendom. Det har nog ungdomarna hört förut, men det kan de höra en gång till, visst. Gutta cavat lapidem eller så växer de upp till vuxna under tiden och då har de iallafall hållits på den smala vägen under tiden förmaningssamtalen avlöper.

Men att informatörerna försöker tuta i ungdomarna att det är omöjligt få jobb efter att ha åkt fast för klotter och att man därefter blir knarkare och tjyv är INTE ok.

Av två anledningar:

  1. Det är dumt att ljuga om att världen är hård och dum. Det går helt
    visst att rehabilitera sig och bli en god och produktiv samhällsmedborgare även efter att begått brott som är bra mycket värre än enkla ordningsförseelser. Vi lever inte i ett så fördömande samhälle att dumheter och brott gör en utstött ur gemenskapen. Det är inte oansvarig släpphänthet som gjort att många brottslingar förändrat sig och lever ett gott liv idag utan det är så vi byggt det samhälle vi bor i och så vi vill ha det.
  2. Det är dumt att ljuga om man vill bli trodd. Berättar man om
    viktiga saker (som att det är inte ok att förstöra andras egendom och därmed även gemensam egendom eller att man inte bör snedda över spåren för att föraren får mardrömmar efter att ha kört över tonåringar) bör man inte använda felaktiga argument. Ungdomar genomskådar sådant och då blir allt man sagt försumpat och
    intet värt.

Det där får SL nog göra om, om de avser få barnen inte vilja klottra för att få det där knark. Barnen listar nog ut själv hur ”knarkare” rekryteras.
(”Kids, don’t buy drugs. Become a pop star and they’ll give you them for free.”) Men det är synd om deras bild av hur samhället fungerar formas av puckon under tiden de växer upp.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: