Symbolpolitik både hit och dit

Värdet av symbolpolitik är odiskutabelt: symboler har värde.

Även praktisk symbolpolitik, till exempel tillämpad i polisarbete fungerar. Mot många progressiva tänkares intuitioner fungerade till exempel de ganska aggressiva och de på individnivå inte helt humanistiska och empatiska polisinsatserna mot småbrott och lösdriveri på nittitalet i New York så att de rensade staden och gjorde den trevligare för alla invånare.

Polisen ingrep då mot struntsaker och trakasserade stökiga stadsbor; en del av invånarnas rättsäkerhet växlades in mot större trevnad för alla. Det var tydligt att staden brydde sig att agera mot klotter, nedpinkade parker och bettleri på gatorna. Många av oss som då bodde i staden gillade inte kampanjen helt. Vi kände insatserna var felriktade, felprioriterade, och … ja, fel … helt enkelt. Framförallt gillade inte jag det att det var som att de som utan djupare förståelse ropade på åtgärder, oklart vilka, bara de var tydliga och drakoniska, fick stadshusets öra. Vi hade rätt på ett djupare plan, men samtidigt som staden bara blev ytligt städad och åtgärdsmaffian nöjd, blev den också tydligt till för alla sina invånare, inte bara de oförvägna. Och en del av symbolpolitiken var att göra maktens ansikte mer synlig: poliserna klev ur Chevy Caprice och gick till fots, sa hej och tog invånarna på allvar. Det blev bättre. På ett djupare plan.

Symbolpolitik fungerar åt det andra hållet också. När poliser i en gemytlig huvudstad nära oss börjar städa upp politiska protester i profylaktiskt syfte och bura in ungdomar under former som är avsedda att leda tankarna till Guantanamo fungerar symbolpolitiken lika gott. Många tappar tilltron till polisens och politikens grundläggande välvilja helt. Reformerna i New York vann även de skeptiska invånarnas hjärtan så småningom. Men i Köpenhamn har uppförsbacken bara börjat.

Symbolpolitik är svårare än åtgärdsmaffian kan vilja tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: