”eventuellt” … en liten mutu leder till intellektuell kollaps

I dagens dagspress råkar vi ut för ett bakslag, vi som tycker att även personer med dåligt omdöme skall kunna beredas tillfälle till ett värdigt liv. Landstingsmoderaterna ogillar sprutbyte för sprutnarkomaner. Det är en otäck attityd, men förmodligen begriplig genom att följa tankekedjan ”Knark är bajs” – ”Knarkare är bajsare” – ”Knarkare och langare är ungefär samma sak” – ”Min dotter får inte prova knark” – ”Vi skall inte hjälpa knarkare”.

Men för den som trots förstämdheten inför den dömande attityden gentemot medmänniskor och medborgare förmår närläsa debattartikeln hittar vi en fin mutu företedd i den. (Jag förmådde det inte – tack Isobel för att ha sett den).

Vilken är den mänskliga vinsten med ett sprutbytesprogram, om vi eventuellt undviker hepatit- eller hivsmitta men samtidigt orsakar någons död till följd av en överdos? skriver landstingsmoderaterna.

”Eventuellt”? Ja, forskningen är entydig. Men nej, författarna väljer att göra en ny tolkning, baserad på privata moralistiska överväganden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: