Balansera absoluta värden

Den rättspolitiska talesmannen för ett till namnet liberalt riksdagsparti skriver på sin blogg att

Debatten om offentlig reglering av modern kommunikationsteknik är i allmänhet rätt polariserad och i synnerhet är den det när det gäller Internet. Det grävs nästintill skyttegravar när vi debatterar komplicerade frågor om t ex signalspaning, teledatalagring eller buggning.

Jag tillhör dom som menar att storheter som ”frihet” eller ”integritet” aldrig kan vara samma sak som frånvaro av reglering eller för den delen rätt till absolut anonymitet. Balans är ett bra ord. I det laglösa tenderar människor fara illa.

Han menar att han är den som kan balansera den skadliga rätten till anonymitet med den skadliga risken för till exempel överhetens vilja till att avgränsa medborgarnas frihet. Noterbart också är att han kallar frågor där befolkningen och i synnerhet den liberalare änden av befolkningen inte går i takt med hans marschtrumma för ”komplicerade”, debatten som håller frihetsfrågor för viktiga för att ”nästintill gräva skyttegravar” och likställer anonymitet med laglöshet.

Jo, det är komplicerade frågor för den som försöker balansera mellan absoluta värden av olika dignitet och skyttegravarna följer naturligen med värnet för friheten. Det går inte att ha bara lite lagom mycket anonymitet – antingen får man ha det eller inte ha det alls.

Jag skulle känna mig mycket tryggare i ett samhälle där många tydligt tog avstånd från den sortens balansering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: