att definiera termer i politiken

Det kan inte ha undgått många att riksdagen med vissa röstsiffror yttrat sig om folkmorden och massakrerna i Turkiet i början på förra seklet. Turkiet har ställt in ett statsbesök och kallat hem sin ambassadör, utrikesministern har beklagat riksdagens handlande, turkar i Sverige är stötta, kurder och assyrier i Sverige anser sig ha fått sin historia bekräftad.

Det ganska moderna Turkiet beter sig otillständigt mot dissidenter: det är väl känt sedan tidigare. Det är rimligt att den turkiska statsapparaten får däng för den saken. I synnerhet som Turkiet knackar på dörren till unionen. Det vore fint om Turkiet kunde bli medlem – men då måste en del gammal unken nationalism vädras ut.

Jag är glad att ledamöterna i riksdagen tar sig ton mot oförrätter och otäckheter i grannländer som vi har starka band till: vi vill många av oss se Turkiet kliva in som en stark röst på den europeiska scenen. Där har riksdagen en roll att spela och mitt uppdrag att göra det.

Att den rollen är oklar påpekas av Alvor — riksdagen bör återta en del av initiativet i statsapparaten. Det är välkommet att så sker. Gott så.

Men att riksdagen gör det genom att be regeringen etikettera vissa historiska händelser med vissa termer är olyckligt. Terminologi och kategorisering bör så sällan som möjligt fastställas genom beslut. Språket skapar sig själv bäst genom språkanvändarnas språkbruk med viss insats från språkvården, inte genom politiska beslut. Huruvida vissa massakrer var folkmord eller ej ska inte vara en sak att rösta om i parlament. (Som Alvor påpekar är ju snart sagt alla parlamentariker överens i sakfrågan.)

Ska riksdagen näst besluta om vad vi ska kalla baltstaternas och Västsaharas ockupation? Vilka inbördeskrig och uppror är frihetskrig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: