GMO – bu eller bä

(denna text publicerades ursprungligen på www.liberati.se)

Genmanipulerade eller genmodifierade organismer skrämmer många av oss. Det finns god anledning att granska teknikerna och deras effekter. Jag var själv lite skeptisk till saken när jag tänkte på genmodifiering ungefär som att rota i operativsystemet under körning eller byta bordläggning ute till havs, men en mig närstående genetiker förklarade för mig både att mutationshastigheten rent naturligt är oerhört hög och att den förädlingsverksamhet som görs utanför genetiklaboratorierna, genom urval av avkomma och korsningsselektion, är mycket mer omfattande än direktmanipulation av gener kan vara.

Durumvete på ön Ven. Manuellt förädlad. Blir till goda bullar.

Durumvete på ön Ven. Manuellt förädlad. Blir till goda bullar.

Det är värt att fortsatt hålla ögonen på vad laboratorierna hittar på, men verksamheten är inte otäckare än annan förädlingsverksamhet och bör granskas på samma sätt.

Däremot kvarstår det ett oerhört stort problemkomplex som har att göra med makt och centralisering.

Tidigare odlade jordbrukare grödor och födde upp boskap med det råmaterial som fanns till hands. Förädling och naturligt urval och idespridning i allmänhet garanterade en bredd i urvalet av utsäde och avelsdjur.

Idag kommer utsäden till åkrarna och säden till kvigorna från ett litet antal mycket stora leverantörer. De flesta i en bygd använder samma utsäde, med samma genstock, samma styrkor och samma svagheter.

De av oss som tror på tekniska landvinningar som hjälp att möjliggöra nya hållbara lösningar måste bemöta de risker centraliseringen medför: det är inte självklart nyttigt föra in nya riskpunkter i ett viktigt system.

  • Har vi alla ägg i samma korg? Får vi en mer sårbar livsmedelsproduktion? Kan ett nytt skadedjur, en ny sjukdom, slå ut stora delar av åkerarealen?
  • Hur är informationsbalansen mellan lantbrukare och företagen som producerar utsäde, bekämpningsmedel och konstgödsel? Finns det anledning att ifrågasätta immaterialrättens räckvidd? Vilka garantier gör företagen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: