märkligt innehållstomt

I pressen har på senaste tiden Sofi Oksanen, en ung finsk författare, fått mycket uppmärksamhet. Berättigat! Jag har läst en av hennes romaner och den gav mersmak. Och hon är en lite ovanlig person så jag vill gärna veta mer om henne själv. Det är jag nog inte ensam om.

Därför har även Dagens Nyheter under rubriken ”livsstil” intervjuat henne. Men jag förstår inte någonting av intervjun. Den berättar ju ingenting om författarskapet (annat än att den felaktigt berättar hon skrivit tre böcker och därigenom förbigår kanske hennes mest kontroversiella bidrag, nämligen redaktörsskapet för en nutidshistoria över Estland) och ingenting om författaren, inte mer än det som går att läsa till sig tillexempel i Wikipedia.

Min egen första publicerade artikel någonsin var en recension av en konsert med B.B. King på Keystone på California Avenue. Den var helt innehållslös och handlade mer om artikeln själv än om konserten. Redan någon vecka efter konserten var jag generad över alstret. Det här är en lika duktig produktion, med skillnaden att skribenten inte är en artonåring. Den handlar mer om intervjusituationen än om författaren eller hennes verk. Konstigt. Eller inte konstigt.

Helsingfors och Finland är för många rikssvenska skribenter fortfarande exotiskt och märkligt och beskrivningar och berättelser därifrån går att närma sig väldigt försiktigt, som om det vore långa avstånd dit. Det är nog det som hänt här. Genant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: