Sekretess … från ägarna?

Det nya fina sjukhuset i Solna som jag ser fram emot att besöka så lite som möjligt de närmaste decennierna har projekterats under ett såkallat OPS – en finansieringsmodell där offentliga och privata parter på ett uttänkt sätt delar på investeringar, drift, underhåll, risker och vinster.

Sånt är klokt: det är vettigt att identifiera och koncentrera sig på det man är bra på och outsourcea det andra.

Men nu visar det sig att landstinget håller stora delar av avtalet sekretessbelagda! Från oss som betalar notan! Vad är det för klåpare som sitter i styret som inte vågar berätta för sina uppdragsgivare och ägare vad de gjort? Det påminner om när Elwe Nilsson sålde tunnelbanan utan förvarning och hävdade grötmyndigt i intervjuer post hoc att ”näringslivet kräver att avtalsförhandlingar sköts sekret”. Jag hade ingenting emot att tunnelbanan såldes – jag vill bara inte överrumplas med beskedet.

”Sekret?” (Ja, han sa så i radion den gången.) Nys! Näringslivet kräver villkor som ger den som kan ta risken en sannolik vinstmarginal. sån där amatör-rotary-wannabe-företagsledning är

a) lätta offer för riktiga förhandlare i affärsuppgörelsen de skryter med

b) pinsamma

c) lätta offer i nästa valrörelse för att de försöker mörka vad de gjort: oavsett om det är bra eller dåligt ser det skyldigt ut.

Pfft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: