dimensioner

I ett politiskt samtal jag deltog i härommånaden slängdes termer som ”höger” och ”vänster” omkring på ett lite ostyrigt och ilsket sätt. Orden betydde så många olika saker för dem som talade att de inte gick att använda annat än som affektmarkörer – och de hade givetvis olika polaritet för talarna beroende på vilken politisk åsikt de hade.

För just mig som betecknar mig som liberal och vänsterradikal och ickesocialist är inte etiketter som ”höger” och ”vänster” vidare användbara alls. Det finns andra försök. The Political Compass som skär det politiska landskapet med dimensionerna auktoritet versus frihetlighet och just vänster versus höger men det senare i enbart ekonomisk mening eller World’s Smallest Political Quiz som försöker separera personliga och ekonomiska frågor i olika dimensioner. Bra ide, men frågorna är inte alltid tillämpliga i varje politisk arena. På den svenska politiska arenan är det inte många som försöker argumentera för mer auktoritetstro och lydighet till gud och kung och fosterland.

Så idag försöker jag mig på att teckna en smula. I den bilagda grafen – precis om i de två ovan citerade analyserna – separerar jag ekonomiska frågor från sociala. I den ekonomiska dimensionen skiljer jag dem som betonar ”frihet” från dem som håller ”rättvisa” som viktigast; i den sociala ”ordning och reda” från ”kreativt myller”. Jag har försökt placera de viktigare politiska partierna på kartan — utan att fråga dem själv. I nedre kvadranten — frihet och myller — saknas politiska valmöjligheter. Jag hoppas projektet Liberaldemokraterna lyckas och att de intar den platsen — tänk att kunna få rösta utan att skämmas!

One Response to dimensioner

 1. Niklas Starow skriver:

  Tack :)
  Vi ska göra vårt bästa.

  kram
  Niklas Starow
  Liberaldemokraterna i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: