un chimpanzé en rut

IMF-bankdirektören Dominque Strauss-Kahn, känd som DSK i fransk press, har i dagarna råkat ut för att se sina utsvävningar hinna i kapp honom. Tydligen har han upprepade gånger gett sig på kvinnor i sin närhet och kvinnor han råkat på: intervjuande journalister, studenter och – det som fått honom på fall – en amerikansk hotellstäderska.

Fransmän tenderar skryta om sin fördomsfrihet och på många sätt skulle nog DSK klarat rykten och historier som i sexualfientliga USA eller i jämställda Norden fått honom helt uträknad (av lite olika anledningar). Ett rykte som en panomies eller häradsbetäckare är inte nödvändigtvis en katastrof i Frankrike.

Men DSK har gått längre än så: han har – om rapporterna stämmer – gett sig handgripligen på kvinnor han blivit förtjust i. Och den vackraste beskrivningen står journalisten Tristane Banon – som fått fly en intervju hon försökte genomföra efter ha lyckats brotta sig loss ur hans grepp – för: han var som en brunstig chimpans. Det termvalet punkterar nog den välvilliga synen för DSKs sexuella eskapader även i Frankrike. Hade hon sagt något om ”stenåldersman” eller ”barbar” hade det nog inte tagit skruv på samma sätt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: