”Kvinnorna ut i kylan” (efter tolv år i värmen)

Om ett par dagar, på lördag, är det presidentval i Finland. Det sker var sjätte år. Många svenskar har rösträtt i valet. Många fler har släkt i Finland. Ännu fler har besökt Finland. Finland och Sverige har varit samma land i flera hundra år och delar språk och många kulturyttringar. Få länder är så lika Sverige. Man kan tänka sig att svenska politiska reportrar rest till Helsingfors, intervjuat de åtta kandidaterna, diskuterat ideologiska och sakpolitiska frågor med dem, följt debatter (som ju förs på både svenska och finska), funderat på de likheter och skillnader mellan de politiska arenorna länderna emellan. Men nej, något sådant har inte setts.

Idag hade dock en av morgontidningarna ett uppslag om valet. Rubriken var ”Kvinnorna ut i kylan”. Artikeln börjar med att skriva ”Två saker är så gott som säkra i söndagens finska presidentval. Den ena är att kvinnorna denna gång är chanslösa, den andra är att presidenten för första gången på nästan 30 år väljs från ett annat parti än Socialdemokraterna.”

Båda påståendena är otvetydigt sanna. Mer än så: det är osannolikt att Socdem och V tillsammans för sina två kandidater når över tio procent. En kandidat är katolik och populist … vilket torde vara svårsåld populism i det frigjorda Finland eftersom han är mot preventivmedel i princip. En annan kandidat är en arabiskättad konservativ tungomålstalande pingstvän idrottsstjärna. En är en skandalomsusad Sovjetbefläckad oldtimer. Förstefavoriten är tsunamiöverlevare (dramatiskt!) och har gett ut diktsamlingar. Visst finns här mer att berätta för de svenska väljarna?

Men det finns mer än startfältets personligheter att berätta om.

En sak som fascinerar just mig som språkligt intresserad observatör är att YLE ordnat TV-debatter med alla åtta kandidaterna på svenska. Endast en kandidat är svenskspråkig men de andra ställde upp och diskuterade politik och ideologi på svenska med varierande kompetens. Något att jämföra med svenska politikers språkkompetens (hur många svenska politiker skulle ställa upp ens på norska eller engelska?) för de svenska väljarna?

En annan fascinerande sak är den ”pinsamma frågan” finska TV4 ställde till kandidaterna – tre har inte sin grundexamen klar! (Uusi Suomi rapporterar. Något att jämföra med de svenska politikerna kanske?

En tredje sak som fascinerar är de värdeord kandidaterna har valt att beskriva sig själv med. ”Rättvisa” är vanligast, men sen kommer ”ärlighet” med ”jämlikhet” och ”demokrati”. Vilka värdeord skulle svenska politiker använda om sig själv? Skulle ”ärlighet” platsa på topplistan?

Men nej. Rapporteringen inskränker sig till att beklaga att Finland, efter att i tolv år haft en kvinnlig president nu skickar kvinnorna ut i kylan efter den värme de förmodat befunnit sig i under Halonen. Artikeln nämner inte ens de två utkylda kvinnorna – Sari Essayah och Eva Biaudet – vid namn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: