Maria har finskspråkiga barn

På dagspressens debattsida skriver Maria Wetterstrand att ”Svenska staten” bör be om ursäkt för sin tidigare språkcentralistiska politik. (Hon har finskspråkiga barn (förmodligen den första mer etablerade rikspolitiker sen sjuttonhundratalet i Sverige som har det)).

En ursäkt kunde vara fint på många sätt, även om det både är lite oklart vem staten i sådana fall skulle be om ursäkt och hur mycket en ursäkt från en organisation snarare än en människa är värd. Hon skisserar också en del praktiska språkpolitiska åtgärder. Men två praktiska åtgärder ytterligare vore ännu bättre och skulle ha direkta effekter på finnars självkänsla i Sverige:

 • jämställ finska (liksom andra större invandrarspråk) med B- och C-språk i skolan så att finskkunniga barn direkt skulle få fördel av sin kompetens och så att hemspråks/modersmålsundervisningen skulle sättas under samma kvalitetskrav som främmandespråksundervisningen
 • sluta göra skillnad på ”meän kieli” och standardfinska
 • .

Det förra gör att finnar inte deltar i hemspråksundervisning eftersom finskan inte har status nog för det; det senare att särskilja en dialekt så att den är ”etablerad” i Sverige och den andra ett ”invandrarspråk” är ett direkt slag mot finskans status.

(Artikeln syns även på partihemsidan.)

Muutkin miettivät asiaa: , , ,

4 Responses to Maria har finskspråkiga barn

 1. Peter Ingestad skriver:

  Ypperligt talat av Miljöpartiets stjärna Maria Wetterstrand. Det finska språkets ställning i Sverige måste kraftigt förstärkas. Kom ihåg att vår historiska tacksamhetsskuld till Finland är omätlig. Finnarna själva är härom mycket medvetna. Sverige bör också visa etnisk solidaritet med finlandssvenskarna. I Finland är stämningen mellan de två folkgrupperna ganska irriterad. Det bästa vi kan göra för att förbättra läget för den svenskspråkiga minoriteten är att visa generositet mot våra egna finsspråkiga, just såsom Wetterstand påpassligt framhåller.

 2. akvileja skriver:

  Nja … så värst irriterad kan jag inte se att stämningen är. Att det grälas om läroplaner och om rättigheter då och då är inte mer irriterat än annan politisk debatt brukar vara. Det är nog svårt att hitta platser där två språkgrupper samsas så väl med varandra som de gör i det tvåspråkiga Finland! Några folkgrupper är det inte tal om.

 3. Danny skriver:

  Nå men hallå! Inte är Finland tvåspråkigt! Det finns finska som 92% av befolkningen talar som modersmål, det finns finlandssvenska, som 5,5% talar som modersmål (och som de flesta är tvåspråkiga (sve-fin)) och det finns märkvärdiga andra språkminoritetsgruppen, som estniska och rysska.

  Det med tvåspråkigheten är bara politik. Det är inte sanningen i vardagen: 92 mot 5,5?? Hallå!

 4. akvileja skriver:

  Du har rätt: hela Finland och inte ens det mesta av Finland är tvåspråkigt. Det mesta är finskt, somt är svenskt, och en del storstäder är flerkulturella. Men vad jag skrev var ”… som de gör i det tvåspråkiga Finland”. Det finns tvåspråkiga platser i Finland och de fungerar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: